El Picot garser gros

El picot garser gros (Dendrocopus major) és una espècie fàcil de detectar als nostres boscos, és l’espècie de picot més comuna a Europa. La seva distribució és regular als ambients forestals de la Catalunya humida (els Prepirineus i Pirineus) i més irregular pels ambients mediterranis o de la Catalunya més seca (SIOC).

Picot garser gros

Figura 1. Diferència entre mascle, femella i juvenil de Picot garser gros. Imatge modificada de la Guia Svensson.
Figure 1. Difference between male, female and juvenile of Dendrocopus major. Image modified from Collins Bird Guide.

Es distingeix pel seu plomatge bàsicament blanc i negre: amb la panxa blanca, esquena negre amb dues taques ovals blanques i les infracobertores de la cua de color vermell intens. La seva manera de volar (i en general de tots els picots) és molt característica, ja que el seu vol és ondulat. El mascle i la femella es diferencien en que el mascle té una taca vermella a la part posterior del pili (crown, situat al cap), cosa que la femella té el pili tot negre. Els pollets tenen el pili vermell (Collins Bird Guide).

A la època de nidificació, els picots construeixen el seu niu picant als troncs d’arbres amb el bec per crear una cavitat on hi posaran els ous. L’entrada del niu és d’uns 5 cm de diàmetre, a uns 4 m d’alçada del terra i en arbres d’uns 40-45 cm de diàmetre de mitjana (Kosiński & Ksit, 2007).

Els picots fan un niu nou any rere any, i això ens pot fer pensar que el dany que ocasionen al bosc pot ser considerable. A favor seu, però, s’ha de dir que els arbres que trien per a foradar solen ser arbres malalts, amb una fusta més tova que els facilita la feina. A més, hi hem d’afegir la tasca desparasitadora que porten a terme als arbres. Així doncs, és evident que la presència dels picots sempre serà positiva per al bosc (Verges.catQuora.com).

Video 1. Niu de Picot garser gros grabat a Collserola.
Video 1. Hole-nest of Great Spotted Woodpecker in Collserola.

Video 2. Picot garser gros femella banyant-se a una bassa temporal a Collserola.
Video 2. Great Spotted Woodpecker female taking a bath in a temporary pond in Collserola.

Aquí podreu trobar els diferents sons d’aquesta espècie:

Alarm call:

Drumming:

Begging:

 

 

Sabies que…

Els picots poden arribar a colpejar entre 18-22 vegades per segon, i que tenen un teixit entre la base del bec i el crani que absorveix l’impacte quan tamborinegen els arbres? (Sang-Hee Yoon & Sungmin Park, 2011).

 

Altres pàgines d’interès

Great-spotted woodpecker in UK: http://www.rspb.org.uk/discoverandenjoynature/discoverandlearn/birdguide/name/g/greatspottedwoodpecker/

Identificació de les 3 espècies de Picot a UK: http://www.bto.org/sites/default/files/shared_documents/gbw/associated_files/bird-table-63-woodpecker-identification.pdf

Imatge de portada. Picot garser gros a Collserola. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s